Siikalahti

Yhteystiedot - Contact

Galleria
Gallery
Lintuharrastajan päiväkirja
Birders diary
www.lintumaalari.net
www.birdpaintings.net
Ornio

Lintupaikat
Places
Matkat
Trips
Videot
Videos
Yhteystiedot
Contact


In English

Janne Aalto

Janne ja kurkiAloitin lintuharrastuksen joskus noin vuonna 1982 isoveljen Pirkan matkassa, mutta viitisentoista vuotta harrastus on ollut enemmän tai vähemmän vakavampaa.

Retkeily on painottunut pääasiassa Oulun, Parikkalan suunnille, mutta Lapissa ja pääkaupunkiseudullakin on tullut retkeiltyä varsin mukavasti. Myös Pohjois-Karjala sekä Kymenlaakso ovat tulleet tutuiksi.

Minulla on ollut onni saada harrastuksesta myös töitä, ja olenkin ollut lintutöissä Enontekiöllä suolinjalaskennoissa ja kiljuhanhietsinnöissä, Liminganlahdella rantalintulaskennoissa ja Parikkalan Siikalahdella lintuoppaan ja -laskijan töissä monena kesänä. Myös Parikkalan muilla lintuvesillä olen toiminut laskijana. Olen myös ollut oppaana useammallekin ryhmälle niin ulkomailla kuin Suomessakin.

Rissaa kuvaamassaPidän itseäni monipuolisena lintuharrastajana, jota kiinnostaa lähes kaikki lintuihin liittyvä. En ole mielestäni bongari, staijari, komppari, rengastaja enkä tutkija, mutta yhdistelmä näistä kaikista. Mieluiten retkeilen aina mahdollisimman paljon uusissa paikoissa paikallisia lintuja katsellen, staijaten ja kompaten.

Digiscoping-kuvauksen aloitin vuoden 2003 helmikuussa hankittuani Nikonin Coolpix 4500 -kameran. Jo tätä ennen, syksyllä 2002, olin satsannut uuteen Zeissin 85 putkeen, joten kuvaaminen oli mukava aloittaa kunnon vehkeillä. Kun Coolpixien valmistus loppui, ostin varalta toisenkin kameran ja niinpä pystyin jatkamaan skouppausta Coolpixeillani pitkään. Lopulta kesällä 2009 toinenkin kamera hajosi ja vaihdoin kesällä 2009 Samsungin NV100HD -kameraan. Tällaisiakin meni pari kappaletta, ennen kuin oli aika jättää digiskouppaus, kun super-zoomit olivat Nikonin P900 -kameran myötä kehittyneet kyllin hyviksi. Ja vuoden 2021 keväällä otin sitten kunnon harppauksen oikean lintukuvauksen puolelle, kun hankin Canonin R5 -kameran 100-500mm linssillä. Kiikareita on varalta useammat, jotta ainakin yhdet olisivat aivan varmasti aina mukana. Retkikäytössä ovat nyt Zeissin Victory SF 10x42 ja aina autossa ja sitten kovassa käytössä kuten laskennoissa sekä ulkomailla ym. Swarovskin 8x lasit sekä vanhemman mallin Zeiss Victory FL 10x42. Kaukoputket ovat käytössäni kestäneet pitkään ja ensimmäisen Kowan pikkuputken jälkeen käytössä on ollut Zeiss. Nyt käytössä on Zeiss Harpia.

Lintujen äänityksen aloitin keväällä 2007 hankittuani Sonyn MZ-RH1 minidisk -soittimen sekä Sennheiserin ME67 -mikrofonin sekä tähän sopivat Rycoten kahvan sekä tuulisuojan. Nyttemmin äänityslaitteeksi on vaihtunut Olympus ja käytössä on mallit LS-11 sekä LS-P4.

Rengastusasemilla on aikaa tullut vietettyä, pääasiassa Siikajoen Tauvossa, mutta lähivuosina on tullut vietettyä aikaa Eurajoen Luvian Säpissä sekä Paraisten Jurmossa. Olen käynyt jaksot myös Lemlandin Lågskärillä ja Hangon Haliaksella. Oma rengastus on jäänyt vähäiseksi, mutta jonkin verran olen Parikkalassa rengastellut lähinnä yölaulajia ja vaeltavia sekä pesiviä pöllöjä. Parikkalan metsissä minulla on satakunta pöllön pönttöä.

Ulkomaan retkeilyä on toistaiseksi tullut harrastettua useita kertoja Pohjois-Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa sekä Iso-Britanniassa (mm. Scillysaarilla ja Shetlannissa), Irlannissa, Espanjassa (2x Andalucia ja Katalonia ja pari kertaa Kanarian saarilla), Portugalissa, 4x Azoreilla ja kerran Madeiralla, Kreikassa, Sisiliassa, Korsikalla ja Sardinialla, Georgiassa pari kertaa, Armeniassa, Huippuvuorilla, Venäjällä useita kertoja, Kazakhstanissa, Turkissa, 2x niin Israelissa, Egyptissä kuin Marokossakin, Länsi-Saharassa, Kuwaitissa ja Kapverdellä. Länsi-Palearkitsen alueen ulkopuolelle olemme tehneet reissuja Intiaan Goalle, pari kertaa Thaimaaseen, Omaniin, Japaniin, Indonesian Balille, Tansaniaan sekä Ranskan Guayanaan.

GSM: 050 3491 694

email: janne.aalto(at)ornio.net

Hanna Aalto

Hanna ja tornipöllöAloitin lintuharrastukseni lintulautalintujen tarkkailulla. Lopullisesti jouduin lintuharrastuksen pauloihin 80-luvun lopulla ensimmäisen lintuleirin käytyäni. Vuodesta 1993 lähtien olin toistakymmentä kesää lintuoppaana Parikkalan Siikalahdella. Opiskelupaikkakunnaksi valitsin lintujen takia Oulun. Biologian opintojen aikana osallistuin aktiivisesti Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen pyörittämiseen. BirdLifen hallituksessa olen ollut myös pitkään. Opastustyön lisäksi olen pitänyt myös lintukursseja ja teen lintulaskentoja.

Lintuharrastukseen on aina liittynyt lintujen maalaaminen. Teen maalauksia omaksi ilokseni, mutta yhä enemmän myös opastauluihin ja kirjoihin. Vuonna 1992 voitin vuoden lintupiirtäjäkilpailun nuorten sarjan. Lintujen valokuvaaminen kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän. Kesällä 2005 siirryin diasta digiin ja nyt kuvaan Canon R5 kameralla.

Ulkomailla olen retkeillyt reilut kolme kuukautta Kreikassa, muutaman reissun Israeliin, Georgiaan, Pohjois-Norjaan, Ruotsiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan ja kolmesti olen käynyt Englannissa. Espanjassa on tullut käytyä niin Kataloniassa, Andaluciassa kuin pari kertaa Kanariallakin. Pari kertaa on tullut retkeilytyä Egyptissä, Marokossa ja Venäjällä. Lisäksi olen käynyt Irlannissa, Portugalissa, Madeiralla, Azoreilla, Sisiliassa, Korsikalla ja Sardinialla, Kapverdellä, Armeniassa, Kazakhstanissa, Kuwaitissa, Huippuvuorilla, Hollannissa Ja WP:n ulkopuoliset retket ovat suuntautuneet Intian Goalle, pari kertaa Thaimaaseen sekä kerran Omaniin, Japaniin, Indonesian Balille sekä Ranskan Guayanaan.

GSM: 050 5246 597

email: hanna.aalto(at)ornio.net

Etusivulle